Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

The Parallax View (1974)

Ένας δημοσιογράφος μπλέκεται σε προβλήματα ενώ ερευνά τη δολοφονία ενός γερουσιαστή που οδηγεί σε μια μεγάλη συνωμοσία που πίσω της κρύβεται ο σκιώδης Οργανισμός Παράλλαξη.
Η 2η ταινία της Τριλογίας της Παράνοιας (Klute.1971, All the President's Men 1976) του Alan Pakula, βασικού εκπροσώπου του συνωμοσιολογικού σινεμά που άνθησε στις ΗΠΑ στα 70ς χάρις τους Dead Kennedys, το σκάνδαλο Γουότεργκειτ και τις άπειρες θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν σχετικά με την ύπαρξη παρακρατικών μηχανισμών που ορίζουν την πολιτική ζωή λειτουργώντας στο παρασκήνιο.
Σε μια τέτοια υπόθεση μπλέκεται ο Joe (Warren Beatty- Bonnie and Clyde.1967, Bulworth.1998), ένας μαχητικός φιλόδοξος- με συχνά προβλήματα με το νόμο και τον εκδότη του- δημοσιγραφίσκος, όταν γίνετε μάρτυρας της δολοφονίας ενός υπερ-ανεξάρτητου Γερουσιαστή ενώ βγάζει λόγο την ημέρα της ανεξαρτησίας στον πύργο Διαστημική Καρφίτσα. Η επιτροπή απόδωσε την δολοφονία σ'έναν loneman (βλ.Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ)  που ενήργησε αυτοβούλως οδηγούμενος από ένα παράλογο αίσθημα πατριωτισμού και μια ψυχωτική επιθυμία για δημόσια αναγνώριση, και διευκρινίζει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ευρύτερης συνωμοσίας, δίνωντας τέλος στις ανεύθυνες εικασίες που επιχειρούνται από τον Τύπο. 3 χρόνια μετά, όταν μια φίλη του, επίσης μάρτυρας, πεθαίνει σε ύποπτο ατύχημα (όπως και άλλοι 7 απ'τους 18 μάρτυρες) ξαναερευνά την υπόθεση και πέφτει πάνω σε μια αγγελία της εταιρίας Παράλλαξη που ζητά προσωπικό με ασυνήθιστα προσόντα (π.χ. επιθετικότητα, αντικοινωνικότητα, οξυθυμία) για ασυνήθιστες επικερδής θέσεις εργασίας. Αποφασισμένος να φτάσει την έρευνα του μέχρι τέλους απαντά στην αίτηση με την ταυτότητα ενός βίαιου ψυχάκια και γίνεται δεκτός για το δωρεάν τεστ προσωπικότητας της Παράλλαξης. Είναι θύμα των θεωριών του ή είναι κοντά σε μια αλήθεια πέρα από κάθε φαντασία?
Μετά-Γουότεργκεϊτ πεσιμιστικό λαβυρινθώδες πολιτικό θριλερ Χιτσκοκικών καταβολών με δράση, μυστήριο, ανατροπές, σασπενς, χωρίς love story, σωστό ost απ'τον Michael Small, και μια εντυπωσιακή μικρού μήκους ταινία μέσα στη ταινία-η διάσημη σκηνή εγκεφαλοπλύσης/σήμα κατατεθέν της ταινίας. 
1. άλλη μια παράξενη οργάνωση
2.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου