Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ms. 45 (1981)

Μια νεαρή μουγκή κοπέλα έχοντας πέσει θύμα βιασμού δύο φορές την ίδια μέρα, κυκλοφορεί την νύχτα στους δρόμους της Νέας Υόρκης με ένα 45άρι γυρεύοντας εκδίκηση από το ανδρικό φύλο.
Abel Ferrara μετά (από ένα πορνό και) το ντεμπούτο του με το θρυλικό video nastie The Driller Killer.1979 και πρίν τα King of New York.1990 και Bad Lieutenant.1992 με τα οποία έγινε ευρύτερα γνωστός. Πρωταγωνιστεί η πανέμορφη Zoe Lund σε ηλικία 17 χρονών και υποδύεται την Thana (απ'το Thanatos). Μια εύθραστη ντροπαλή ράφτρα σε οίκο μόδας με βαρετή και μοναχική ζωή λόγω της αδυνατότητας της ομιλίας, που στο δρόμο της επιστροφής για το σπιτι μετά τη δουλειά θα υποστεί βιασμό σε ένα στενό δίπλα από τα σκουπίδια και άλλον έναν, πρίν ακόμα προλάβει να συνέλθει από το σοκ, από τον διαρρήκτη που έχει εισβάλει στο σπίτι της. Ο 2ος θα είναι και το πρώτο θύμα της. Με αντεπίθεση τον χτυπά με το σίδερο στο κεφάλι, τον κάνει κομματάκια, τον βάζει στο ψυγείο και τον πετά σταδιακά στα σκουπίδια. Υποφέρει από τις πρόσφατες μνήμες βιασμού. Για να μην τρελαθεί αντιστρέφει τη βία και η βαρετή της καθημερινότητα μετατραπεται σ'ένα φονικό ντελίριο. Τα βράδια κυκλοφορεί ντυμένη προκλητικά, οπλοφορεί με το 45αρι του 2ου βιαστή, μεταμορφώνεται σε Άγγελος της Εκδίκησης (ελλ.τιτλος) και αναζητά αρσενικά θύματα που θα την πλησιάσουν πονηρά.
Διπλό βιασμό στο πρώτο 5λεπτο, συνεχίζει με ανελέητο και ισχυρό body count που περιλαμβάνει νταβαντζή, πέφτουλα, φωτογράφο, μια συμμορία, ένα σειχη κ.α. για να κορυφωθεί στο περίφημο τελικό ηδονικό ανεξέλενγκτο (σε αργή κίνηση αλα Πέκινπα) μακελειό του φινάλε όπου η Thana ντυμένη πόρνη/καλόγρια πηγαίνει σε Halloween παρτυ. Απ'τα αντιπροσωπευτικότερα φεμινιστικά rape/revenge exploitation, αν και ξεπερνά τα όρια του αγαπητού υποείδους με θρησκευτικές αναφορές και κυρίως την ευφυή πρωτότυπη σταδιακή μεταφόρφωση της ηρωίδας, που χάνει τον έλενχο της εκδικητικής της μανίας και μετατρέπεται σε serial killer (σκηνή κλειδί ο κινέζος) που απειλεί χωρίς κριτήριο οτι αρσενικό κινείται  σε μια αντι-Woody Allen βρώμικη παρακμιακή απειλητική Νέα Υόρκη. Κορυφαίο low budget στυλάτο cult b movie επηρεασμένο απο τα Death Wish.1974, Thriller.A Cruel Picture.1973, Repulsion.1965 και Τaxi Driver.1976 
1. Γνωστό και ως  Angel of Vengeance
2. Ο πρώτος βιαστής είναι ο Ferrara
3. Η Zoë Tamerlis Lund ήταν μουσικός, μοντέλο, ηθοποιός και σεναριογράφος. Συνέγραψε το Bad Lieutenant.1992 με τον Φεράρα όπου και κρατά ένα μικρό ρόλο δίπλα από τον Χάρβει Καϊτέλ. Πέθανε το 1999 σε ηλικία 37 χρόνων από χρόνια χρήση κοκαϊνης. 
4.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου