Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Riki-Oh: The Story of Ricky (1991)

Το 2001, οι καπιταλιστικές χώρες ιδιωτικοποίησαν όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι φυλακισμένοι, όπως τα πάρκινγκ, έγιναν εμπορεύματα επιχειρήσεων. Ο Ρίκυ Ο, 21 χρονών, έσφαξε του εμπόρους ηρωίνης/βιαστές/δολοφόνους της φίλης του και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση. Έχει υπεράνθρωπη δύναμη. Για να βοηθάει τον κόσμο, εκπαιδεύτηκε σπάζοντας ταφόπλακες στο Τσι-Κουνγκ από τον θείο-Φάντασμα. Μια τεχνική kung fu που απαιτεί ισχυρό ψυχικό έλεγχο και μετατρέπει το σώμα σε φυσική ασπίδα ενάντια σε όλες τις επιθέσεις. Μεγαλωμένος σε ορφανοτροφείο, πολύ καλός μαθητής, πήγε σε μουσικό σχολείο και ύστερα εξαφανίστηκε για δύο χρόνια. Κάποιοι τον είδαν να παλεύει στους δρόμους. Παίζει φλαόυτο, αναπολεί ρομαντικές στιγμές με την αγαπημένη του και με ζεν ασκήσεις απελευθερώνει το πνεύμα του. Εχει σφαίρες στο στήθος για σουβενιρ και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος... Η φυλακή χωρίζεται σε 4 πτέρυγες που ελένχονται από τη Συμμορία των Τεσσάρων, hyper Kung-fu μαχητές. Ο διοικητής καλλιεργεί όπιο, "οι φυλακισμένοι είναι το φθηνότερο εργατικό προσωπικό". Nο2 είναι ο πορνομανιακός μονόφθαλμος μονόχειρας βοηθός του. Η καθημερινότητα των φυλακισμένων αποτελείται από βασανιστήρια και φόνους. Ο Ρίκυ χρησιμοποιώντας την  δύναμη του θα υπερασπιστεί τους συντρόφους του και θα ηγηθεί της εξέγερσης.
H μοίρα του Μοναδικού είναι η αφάνια, η δόξα ή το cult. Μια φορά υπήρξε splatter superhero μελόδραμα φυλακής πολεμικών τεχνών και ευτυχώς όλα πήγαν λάθος και έγινε κωμωδία, ένα θριαμβευτικό bad movie we love. Η κομικ αισθητική και υπερβολή είναι παντού και κορυφώνεται στις άθλια χωρογραφημένες μάχες με over the top φτωχό αλλά ευρηματικό gore (σώματα διαμελίζονται, κεφάλια σπάνε σαν καρπούζια, μάτια πετάγονται συχνά, μηχανή κυμά, τόνοι αίματος και εντέρων). Η υπόθεση δεν έχει και πολύ σημασία, ακολουθεί τα γνωστά κλισε ενος prison movie. Οι ήρωες είναι σκέτες καρικατούρες-απλά στέκονται, κουνάνε τα χέρια τους και μιλάνε-και όσο πιο σοβαρά παίρνουν το ρόλο τους τόσο πιο αστείοι γίνονται. Το δραματικό στοιχείο ειναι τόσο τραβηγμένο που μοιάζει με αυτοπαρωδεία. Μέχρι και ο τίτλος είναι λάθος...Riki ή Ricky? Το ντουμπλάρισμα στα αγγλικά είναι ακομά ένα epic fail, η ασυναρτησία κάνει τους διάλογους ακόμα πιο ηλίθιους. Σκηνές ανθολογίας-το δραματικό ξέσπασμα του Ρικυ με γροθιές στη βροχή, ένας απ'τους κακούς μετά απο χαρακίρι βγάζει από το κοιλιά του ένα μακρύ έντερο και προσπαθεί να πνίξει μ’ αυτό τον Rickι, η τελική μάχη με τον Hulk διοικητή κ.α. εντυπωσιακές υπερβίαιες σκηνές.
Οπτικοποιήση (παρα μεταφορά) του manga  Riki-Oh (1988-90). Η 1η ταινία του Hong Kong που κρίθηκε ακατάλληλη για ανήλικους χωρίς ερωτικό περιεχόμενο. H απάντηση του Hong Kong στον Ed Wood. Ο σκηνοθέτης δεν ξαναέκανε ταινία ενώ ο Siu Wong Fan που υποδίεται τον Ρικυ  ξαναεμφανίστηκε στα Ip Man(2008) and Ip Man 2(2010). Ασταμάτητη δράση, κωμικό ανεξέλεγκτο gore, προ CGI εφε, υπερβολική βία, κακόγουστο, χοντροκομμένο, χυδαίο, θράσυ. Άπειρος ανεγκέφαλος απενοχοποιημένος χαβαλές. Υπερβατική σινεφιλική εμπειρία.
1.Η ταινία στο youtube με ελληνικούς υπότιτλους.
2.

1 σχόλιο:

  1. Το ειδα κατι μερες πριν, μεγιστη βρωμια.. Τετοια σπασιματα τοιχων ουτε ο Wario..

    ΑπάντησηΔιαγραφή