Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Fantastic Planet (1973)

Στον πλανήτη Υgam κατοικούν δυο φυλες,η προηγμένη τεχνολογικά και πνευματικά φυλή των γιγαντιαίων μπλε Draags και τα ανθρωποειδή Oms. Οι Oms χωρίζονται στους εξημερωμένους που ζουν ως κατοικίδια ή σκλάβοι των Draags και στους άγριους που κρύβονται στα δάση. Ένας οικόσυτος Om δραπετεύει και ενώνεται με τους άγριους Oms. Μέσω της συσκευής μετάδοσης της γνώσης των Draags που πήρε μαζί του θα αποκτήσουν την γνώση και την ενότητα για να οδηγήσουν το είδος τους στην ελευθερία μακριά από την τυραννία των Draags
Ένα απο τα καλύτερα animation (για ενήλικους) που έγιναν ποτέ. Πολιτική, εξουσία, γνώση, θρησκεία, σπισισμός, ελευθερία, επιστημονική φαντασία,σουρεαλισμός, και LSD. Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ στον Πλανήτη Των Πιθήκων (1968).
Οι Ντραγκς έχουν αναπτύξει υψηλό πολιτισμό και επίπεδο ζωής.Ζουν ειρηνικά και ευημερός,έχουν πολύ μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής απ'τους Oms και σημαντικό ρόλο στη καθημερινότητα τους κατέχει ο "διαλογισμός".Στο κοινοβούλιο τους αποφασίζουν τη συστηματικότερη εξολόθρευση των άγριων Oms που πολλαπλασιάζονται γρήγορα και δημιουργούν προβλήματα.Οι άγριοι θα δεχθούν τη Γνώση,παρά τις αντιδράσεις του αρχιερέα,και με τα χρόνια θα προοδεύσουν.Οι Ντραγκς ζητούν τον ολοκληρωτικό αφανισμό τους. Ολοκαύτωμα.Η αλληγορία προφανής,τα νοήματα πολλά.
Λόγω του περιεχομένου της θεωρήθηκε απο το τότε καθεστώς της Τσεχοσλοβακίας σαν σχόλιο για την εισβολή της ΕΣΣΔ στην Τσεχοσλοβακία (1968) με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί βεβιασμένα στη Γαλλία με κάπως απότομο φινάλε.
Το φουτουριστικό και μινιμαλιστικό σχέδιο του Rene Laloux (συνεργάτης του Moebius) και του Roland Topor (συγγραφέας της νουβέλας The Tenant.1964 που βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του Polanski ) είναι συνδιασμός κινούμενου σχεδίου και χαρτοκοπτικής (βλ.Terry Gilliam-Monty Python).Απόκοσμα άγρια τοπία ενός εξωγήινου οικοσύστηματος, αλλόκοτα φυτά και πλάσματα, εικόνες βγαλμένες απο πίνακες του σουρεαλισμού ή εξωφυλλα 70s psych prog δίσκων.Το πολυσαμπλαρισμενο τέλειο soundtrack του Alain Goraguer προσφέρει τα μέγιστα στην ονειρική trippy ατμόσφαιρα της ταινίας και σε συνδιασμό με τις μαγικές εικόνες αποτελεί μια οπτιακουστική μαστούρα υψηλού επιπέδου.Ορόσημο του ευρωπαικού animation.Αναπόσπαστο κεφάλαιο της ψυχεδελικής κουλτούρας της εποχής.
1.Ο Άγριος Πλανήτης-ελλ.τιτλος
2.

4 σχόλια:

  1. Απίστευτο animation. Δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο πολύ. Βρήκα πολύ επιτυχημένο το μινιμαλιστικό σχέδιό του. Ένα πρωτοποριακό animation.

    4,5/5: Εξαιρετική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικο.Ειχε προβληθει παλια στον αυτο-οργανωμενο χωρο Αναπλους στο Αγρινιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στην καυαληψη ελαια προβληθηκε σε συνδιασμο με χειροποιήτη πιτσα. το αποτέλεσμα; πιτσεέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή