Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Battle Royale (2000)

Στην αυγή της χιλιετίας η Ιαπωνία κατέρρευσε. Η ανεργία ανήλθε στο 15% και 10 εκατομμύρια έμειναν άνεργοι. 800.000 μαθητές έκαναν αποχή από τα σχολεία. Οι ενήλικες έχασαν την πίστη τους και φοβόντουσαν τη νεολαία. Τελικά ψήφισαν τον νόμο περί εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης... γνωστό και ως Νόμος BR.
42 ανυποψίαστοι μαθητές μιας τάξης Λυκείου υποχρεούνται σε μια μάχη 3 ημερών μέχρι να μείνει μόνο ένας ζωντανός. Απάγονται και μεταφέρονται σε ένα στρατιωτικά ελεγχόμενο απομονωμένο νησί. Ο καθένας είναι εφοδιασμένος με χάρτη,τρόφιμα και ένα τυχαίο όπλο και φορούν ένα κολάρο που θα εκραγεί αν παραβούν κάποιους από τους κανόνες ή αν το χρονικό όριο περάσει χωρίς νικητή. Κάθε 6 ώρες οι διοργανωτές-εκπρόσωποι της κυβέρνησης-ανακοινώνουν το "σκορ" και τις αλλαγές στις ζώνες επικινδυνότητας. Η απόδραση απο το νησί είναι αδύνατη. Κάποιοι αυτοκτονούν, άλλοι σχηματίζουν ομάδες και άλλοι πολεμούν για την νίκη.
Το θριαμβευτικό κινηματογραφικό και βιολογικό φιναλε του Fukasaku (Tora! Tora! Tora!.1970, Battles Without Honor and Humanity/The Yakuza Papers.1973, Virus.1980) είναι η ταινία φαινόμενο που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων και πανικό στη λογοκρισία σε όλο το κόσμο για την αδιανόητη σκληρότητα του θέματος και την ωμή απεικόνηση βίας μεταξύ ανηλίκων. Δεν προβλήθηκε (σχεδόν) ποτέ στην αμερική και μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε σε dvd.
Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ο Σούγια, η μάνα του τον παράτησε και ο χρόνια άνεργος πατέρας κρεμάστηκε. Με φλασμπακ βλέπουμε ανάλογες ιστορίες παιδιών για το πως έχασαν το σεβασμό τους σε ενήλικες και εξουσία. Επιτηρητής του παιχνιδιού είναι ο Κιτάνο (Takeshi Kitano), ο δάσκαλος της τάξης παίρνει εκδικηση απ'τους βίαιους μαθητές του... "Λοιπόν, το σημερινό μάθημα είναι... πώς να αλληλοσκοτωθείτε." Σ'αυτή την αρρωστημένη κατάσταση δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα, ο ατομικισμός αφανίζει την αθωώτητα και το "ο θάνατος σου η ζωή μου" είναι ο μόνος κανόνας. Ο σχολικός ανταγωνισμός αποκτά εξωφρενικές διαστάσεις ενώ φιλίες, έρωτες και μίση θα βγουν στην επιφάνεια και θα δοκιμαστούν στο ιδιότυπο Big Brother επιβίωσης. Το A Clockwork Orange (1971) συναντά το Lord of the Flies (1963.1990). Η αντίστροφη μέτρηση του διαστραμένου body count ξεκινά με τον Κιτάνο να καρφώνει ένα μαχαίρι στο δόξα πατρί μια κοπέλας και ακολουθούν ευφάνταστοι φόνοι και ασταμάτητη δράση μέχρι το φινάλε. Σοκ και δέος, πανικός και διαστροφή, φόβος και παράνοια, βία και χάος, σημεία και τέρατα. Μια μικρογραφία της κοινωνίας με ήρωες παιδιά που σφάζονται κάνοντας όνειρα για το μέλλον. Η αλληγορία προφανής, τα νοήματα πολλά. Αν και δεν είναι μακριά απο το σπλάττερ, το BR σοκάρει με την αλήθεια και τη φύση της βίας παρά με την ωμότητα του. Πληθωρικό σε όλα τα επίπεδα. Ψυχαγωγικό, κυνικό, φουτουριστικό, με manga αισθητική, ρυθμό, ένταση, σασπενς, λίγο μαύρο χίουμορ, πολύ αίμα, αναπόφευκτο μελόδραμα και θεαματικές μάχες. Το The Hunger Games (2012) μοιάζει με γατάκι μπροστά σ'αυτό το εφιαλτικό έπος. Όρμα Σούγια!
1.Την επιτυχία της ταινίας ακολούθησε το αρκετά κατώτερο Battle Royale II (2003) οπου τα παιδιά κηρύσσουν πόλεμο σε όλους τους ενήλικες.
2.Εκδότες του εγχειρίδιου εκρηκτικών υλών,που βρίσκει ένας μαθητής,ήταν τα μέλη μιας εξτρεμιστικής αντι-κυβερνητικής οργάνωσης που ονομαζόταν «Ένοπλο Αντι-ιαπωνικό Μέτωπο Ανατολικής Ασίας», το οποίο έδρασε στα '70s.
3.

2 σχόλια:

  1. apo tis kalyteres japan tenies ever...kitano kai edw eixe grapsei...sto mono pou tha diafonisw einai oti den argise kai poly na vgei se dvd...ektos an ennoeis gia enoikiasi alla kai pali..

    ΑπάντησηΔιαγραφή