Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Antropophagus (1980)

Δύσκολο να αντισταθείς σε τέτοιο τίτλο, πόσο μάλλον όταν η ιστορία εξελίσσεται στην ελλάδα.
Τυπική ιστορία. Παρέα πηγαίνει διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί, το βρίσκουν ακατοίκητο και ανακαλύπτουν οτι ο λόγος είναι ένας διεστραμένος καννίβαλος που σκορπά τον θάνατο.

Μια άθλια synth διασκευή του ζορμπά ανοίγει την ταινία και ακολουθεί η σφαγή ενός τυχαίου εφηβικού ζευγαριού στην παραλία. Ακολουθεί περιήγηση της παρέας στη αθήνα-τσολιάδες-ακρόπολη, εν πλω ταξίδι μέχρι το νησί, διαμονή στο έρημο φιλικό σπίτι και μετά ο D’Amato αποκτά ξαφνικά ισχυρά σκηνοθετικά skills και δημιουργεί μια εκπληκτική και νοσηρή ατμόσφαιρα που ξεκινά με εξερεύνηση της κρυψώνας/ κατακόμβη του κτήνους, "γνωριμία " με τον Νίκο Καραμανλή - το κτήνος - και καταλήγει με την αγωνιώδη καταδίωξη της πρωταγωνίστριας. Αν και κουραστικό και αργό σε σημεία, με αδιάφορους διαλόγους και κενούς χαρακτήρες αποκαλύπτει σταδιακά τα καλά χαρτιά του και προς το τέλος κορυφώνεται με highlight την σκηνή οπου ο Καραμανλής σκοτώνει την έγκυο γυναίκα της παρέας και τρώει το αγέννητο βρέφος της, καθώς και την τελευταία σκηνή όπου το κτήνος τρώει τα ίδια του τα έντερα. Για αυτές τις σκηνές ακραίας κινηματογραφικής βίας απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες και έγινε αντικείμενο λατρείας για τους συλλέκτες του είδους. Το αγαπάς ή το μισείς, γελάς ή φοβάσαι, το Antropophagus είναι μια ιστορική στιγμή του Ιταλικού τρόμου και μια από τις κορυφές του ακραίου κινηματογράφου γενικότερα. Είναι όντως αντάξιο της φήμης του και απαιτεί γερά στομάχια για να αποκαλύψει τις αρετές του. Η τελευταία ταινία της υπέροχης TISA FARROW (Zombie 2.1979), στο ρόλο του κτήνους ο ανατριχιαστικός George Eastman (keoma.1976) και στη μακάβρια ατμοσφαιρική μουσική επένδυση ο Marcello Giombini. Ο Joe D’Amato(1936-99) (το γνωστότερο από τα 42 ψευδώνυμα του ) σε όλη της τη διάρκεια της μακρόχρονης καρίερας του δεν σταμάτησε να σοκάρει το κοινό με exploitation ταινίες επικεντρωμένες θεματολογικά στο sex, την βία και το gore κατακτώντας έτσι δικαίως τον τίτλο "Νονός του Sleaze". Ακολούθησε μια άτυπη συνέχεια με το Absurd (1981)

1.επίσης γνωστό με τους τίτλους Man Eater, The Grim Reaper
2.Ο γερμανός Andrea Schnaas (VIOLENT SHIT 1,2,3) γύρισε ένα ανεπίσημο remake το 1999 με τίτλο ANTROPOPHAGUS 2000
3. Η ταινία απαγορεύτηκε στην Αγγλία και αποτελούσε την πιο πολυζητημένη και ακριβοπληρωμένη ταινία στην ιστορία της Αγγλικής μαύρης αγοράς. Η διασημότερη και πολυπόθητη version στις ξένες αγορές, ήταν η uncut version που κυκλοφορούσε στην ελλάδα,στο δεύτερο μισό του '80.
3.οι φανς της ταινίας δημιούργησαν ένα site αφιερωμένο στην ταινία
http://d-udo.de/antropophagus/
4.απαιτούμε ελληνικό remake τώρα
5.η αφίσα δεν μοιάζει με το έργο του Goya-Saturn Devouring His Children (1824)?


3 σχόλια:

  1. Δεν το έχω καν ακούσει, αλλά μού κίνησες το ενδιαφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καποιος απο Α.Ζ-Αγρινιο19 Απριλίου 2011 στις 2:24 μ.μ.

    Χαρηκα παρα πολυ που επιτελους βρεθηκε ανθρωπος (εκτος απο μενα) να γραψει ενα σχολιακι που αφορα μη σινεφιλ και αντικουλτουριαρα ταινια και μαλιστα ταινια τρομου(σχεδον gore κιολας).
    Μπραβο,καλη αρχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε tenta καμιά ταινία χωρίς ξεκοιλιάσματα βλέπεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή